İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen Göç Kültürü ve Mekan sergisinde yurtiçinde ve yurtdışında farklı üniversitelerden mimarlık ve tasarım alanlarında eğitim alan öğrencilerin çalışmalarına yer verildi. Bu sergi 26 Eylül- 12 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesi’nde ziyaretcileri ağırlıyor.
Mimarlık Fakültesi'nin organize ettiği sergide Kasım 2016’da İstanbul Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen “Architecture in Emergency Uluslararası Konferans ve Sergisi" için yurtdışından 6 Üniversite ile yurtiçinden 14 Üniversite’nin Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri öğrencilerinin ürettikleri projeler izlenime sunulmuştur. Bu kapsamda, İtalya’dan 1, Norveç’ten 3, Nahcivan’dan 1, Fransa’dan 1 okul sergide temsil edilmektedir. Türkiye’den ise Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin göç ve mülteci / sığınmacı sorunları konusunda yapmış oldukları çalışmalar sergilenmektedir.
Bu serginin amacı, Türkiye'de ve dünyada devam eden sığınmacı/mülteci krizi ile ilgili farklı disiplinlerden ve özellikle mimarlık alanından yenilikçi yaklaşımların belirlenmesi için araştırma ve uygulama gündemlerini, zorluklarını ve stratejilerini sorgulamak ve yeniden şekillendirmek için tasarım aracılığıyla değerlendirmeler yapmaktır. Kentle ilgili yeni bağlamsal zorluklardan dolayı, mimarlık ve tasarım mesleklerinin krize yanıt verecek şekilde barınak, konum ve yerleşkeler ile ilgili fonksiyonları yeniden düşünme sorumluluğunu taşıması beklenerek sergi şekillendirilmiştir.
Dünyada birçok ülkede sığınmacı/mülteci sayısı giderek artarken, hareket halindeki, transit geçiş yapmakta olan veya çeşitli biçimlerde yerleşen sığınmacıları/mültecileri konuk etmekle ilgili mekansal uygulamalar farklı, yeni ve doğaçlama biçimler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu biçimler, formel düzenlemeler, enformel girişimler, zorunlu olarak uygulanan politikalar ve mekansal uygulamaları kapsayan geniş bir panoramaya sahip mekansal tartışmaları yansıtmaktadır. “Göç ve Mekan” başlığını taşıyan sergi, aidiyet ve bağlılıkla ilgili değerlerin farklı bir biçimde yeniden yorumlanmalarını, giderek artan sığınmacı/mülteci kökenli nüfus için sosyo-mekansal bağlamda ilişki kurmayı destekleyecek ortamların şekillenmesiyle ilgili arayışları içermektedir.
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu
İstanbul Kültür Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi Dekanı